2010. július 3., szombat

Mákparfé, forró meggyöntettel


Egy esküvőn ettem először ezt az édességet, nagyon megtetszett. Az "ízorgia" fokozásához készítettem karamell"koronát", amire egy erdei gyümölcsös fagylalt gombócot tettem.
Hozzávalók (8 személyre):
2,5 dl tej,
15 dkg darált mák,
1 citrom vagy narancs reszelt héja,
fél mokkáskanál őrölt fahéj,
3 tojás sárgája,
10 dkg méz,
3 dl tejszín.
Az öntet készíthetjük friss vagy fagyasztott gyümölcsből (nem csak meggyből!), 30 dkg a gyümölcshöz 2 dl nem karakteres vörösbor (a félédes, olcsóbb fajta a legjobb) 1 púpos evőkanál keményítő, amit hideg vízzel simára keverünk.
A tejet felforraljuk, és a mákot beleszórjuk. A citromhéjjal, fahéjjal fűszerezzük, és állandóan kevergetve rövid idő alatt sűrűre főzzük. A tűzről lehúzzuk, a tojások sárgáját is hozzáadjuk, majd hűlni hagyjuk. Végül a mézet belecsorgatjuk, és a kemény habbá vert tejszínt beleforgatjuk.
A masszát hideg vízzel kiöblített őzgerincformába simítjuk, (vagy szilikon muffin formába kanalazzuk) és a mélyhűtőben megfagyasztjuk.
A megtisztított, kimagozott gyümölcsöt a borban rövid ideig főzzük, ízlés szerint kevés vanília aromát adunk hozzá. Végezetül a feloldott keményítőt keverjük bele és pár percig főzzük, amíg mártás sűrűségű nem lesz. Az formát egy pillanatra forró vízbe állítjuk, majd a parfét kiborítjuk, szeleteljük, díszítjük.
A "koronához" 10 dkg kristálycukrot karamellizálunk, majd olajjal vékonyan megkent sütőpapírra, vagy márványlapra formát rajzolunk. Óvatosan dolgozzunk az karamellel, mert könnyen kisebb égési sebeket okozhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése