2010. július 8., csütörtök

Tea tejjel, ahogy Ázsiában hívják: csáj (chai)

Csodálatos teaültetvényeken jártunk Dél-Indiában. Munnar 1524 m-es tengerszint feletti magasságával a világ legmagasabban fekvő teatermelő helyei közé tartozik. A képek nézegetése előtt gyorsan leírom az elkészítés módját, hogy már azt szürcsölgetve lehessen elrévedni...
1 liter vízhez 5 kávéskanál fekete tea, 1 kávéskanál őrölt kardamom (ez kb. 2 db egész kardamom összezúzva) kell. A tealeveleket és a fűszert hálóba, vagy teatojásba teszem, majd leforrázom a 100 fokra hevített vízzel. 8-10 percig állni hagyjuk.
Addig 3 dl tejet ízlés szerint 5-7 teáskanál cukorral habosra keverünk. A tealevél kivétele után, a cukros tejet beleöntjük a teáskannába. Fül nélküli csészében, magasról öntve, habzón kínáljuk.

"India svájca: Munnar" A tealevél szedése nem könnyű! A brit arisztokrácia hajdan kedvelt üdülőhelye. A tea csúcshajtása a legértékesebb: ezt hívják "fehér teának". Friss hegyi levegő, csodálatos, színes virágok. Nyugati Ghatok nyúlványai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése