2010. szeptember 25., szombat

Provanszi hagymalekvár


Pirítóssal előételként, "csatniként" a sültekhez nagyon jól illik. Sós ételek kísérőjeként fogyasztható mártás, mustár és szósz helyett.
Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj
1 kg hagyma,vékonyan szeletelve (vörös, fehér vagy lila az utóbbi kettő az enyhébb, s harmonikusabb ízhatást érünk el vele)
2 evőkanál cukor
2 evőkanál vörösborecet
só, bors ízlés szerint
1,5 dl vörösbor
Magas falú serpenyőben, (én wokban szoktam) az olajon addig párolom a hagymát míg levet nem ereszt. Ekkor hozzáadom a cukrot, borecetet sózom, borsozom. Hozzáadom a vörösbort és alacsony hőfokon hagyom azt elfőni. Folyamatosan kevergetem és figyelem, ha szükséges adok még hozzá egy kis vizet, megkóstolom és amennyiben kell utána sózom borsozom, illetve borecetet is öntök hozzá. Akkor kész, ha hagyma szétfőtt és lekvárszerűvé vált. Csavaros üvegben a hűtőben több hétig eláll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése