2010. szeptember 25., szombat

Quiche (kís)


Quiche, a francia "pizza", aminek omlós tésztájára bármi tehető, ami épp van otthon a hűtőben. Természetesen, csak zöldségekkel kiváló vegetáriánus egytálétel. Ám ilyenkor a sárgarépát, cukkinit, padlizsánt, borsót kicsit elődinsztelem.
A tésztához:
25 dkg sima liszt (benne 1 teáskanál sütőpor)
12 dkg vaj
1 tojás sárgája
csapott teáskanál só
kevés tej vagy víz
A töltelékhez:
2 tojás
2 dl tejszín
2-3 evőkanál créme fraiche (tejföl v. krémsajt is lehet)
só, bors, szerecsendió
Feltétként most császárszalonna szeleteket, főtt tarját, gombát, dinsztelt póréhagymát, kockázott kaliforniai paprikát és kemény sajtkockákat (trappista, füstölt mozzarella, Anikó) tettem.
A lisztet a felolvasztott vajjal, sóval grízszerűvé keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és annyi folyadékot, hogy sima tésztát kapjunk, amit hűtőben egy órát pihentetünk. A hagymát megdinsztelem, a töltelékeket felaprítom. Az öntethez összetevőit is elegyítem, fűszerezem. A sütőt 180 fokra előmelegítem, a tésztát kinyújtom, és kibélelek vele egy kerek sütőformát úgy, hogy a tésztának pereme is legyen. Villával megszurkálom és 10 percig elősütöm, aztán egyenletesen eloszlatom a feltéteket, a végén a sajtkockákat,és leöntöm a folyékony töltelékkel. 35-40 percig sütöm, friss zöldség szeletekkel díszítve (uborka, paprika, paradicsom) kínálom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése