2010. szeptember 9., csütörtök

Tavaszitekercs vagy ahogy először hallottam: "Flülingslole"

Első bécsi látogatásomkor levelezőpartnerem vitt el -nekem a 80-as évek közepén kuriózumnak számító- kínai étterembe. Az ő javaslatára kóstoltam meg az előételek között szereplő "Frühlingsrolle"-t. (Azóta is mosolyogva gondolok vissza a pincérre, aki az "r" hangot ázsiai szokás szerint "l"-lel helyettesítette.) Roppanós, könnyű, külső borítás, belül pedig harmonikus, húsos-zöldséges töltelék.Sok osztrák-német receptet böngésztem végig, hogyan tudnám itthon is elkészíteni. Akkoriban még annyira elérhetetlennek tűnő fűszerek kellettek hozzá, hogy letettem a reprodukálásról. A világútlevél, a kínai vendégmunkások, majd a piacozók megismertették, s hozzájuthatóvá tették az alapanyagokat. Sokszor már a tésztát sem magam gyúrom, hanem a fagyasztott változatot használom. Így az elkészítés menete a következő: amíg a tészta pihen, vagy a mirelit felenged, megcsinálom a tölteléket.
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg búzaliszt,
fél kávéskanál só,
1 pohár hideg víz,
1 felvert tojás.

A töltelékhez:
15 dkg csiperkegomba,
1 kisebb fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma
10 dkg kínai kel vagy fehérkáposzta
10 dkg sárgarépa
5 dkg spenót, mángold
10 dkg bambuszrügy
10 dkg szójacsíra,
10 dkg darált marhahús
1 kk étkezési búzakeményítő
1 dl szárnyas húsleves
1 késhegynyi őrölt chili
fél kávéskanál glutamát,
1 evőkanál száraz fehér bor,
2 evőkanál szója szósz
3 evőkanál hoisin szósz
1 darabka gyömbér
mogyoróolaj
só, bors
A lisztet a vízzel és a sóval sima tésztává gyúrjuk, kb. 30 percig nedves ruha alatt pihentessük. Majd nyújtsuk ki körülbelül 1,5 mm-es vastagságúra, és vágjuk 15x15 cm-es négyzeteket.
A töltelékhez a zöldségeket julienne-re vágjuk (gyufaszál méret), a gyömbért lereszeljük. Az apróra vágott hagymát először mogyoróolajon megpirítjuk, majd
hozzá adjuk a darált marhahúst. (Ezt lehet külön is megpirítani, akkor egyszerűbb a vega és húsos változatot elkészíteni.) Ezt követi a répa, káposzta, s a többi zöldség, s aztán a fűszerek. A hozzávalókat ízlés szerint lehet variálni, ill. ki-mit szeret vagy mi van otthon. :-) Ha kész, félretesszük hűlni.
Tölteni úgy szoktam, hogy a négyzet egyik sarka felém néz, a közepétől egy kicsit lejjebb halmozok egy 1-1,5 evőkanál tölteléket, majd először a bal-, ill. jobboldali csücsköt ráhajtom aztán a hozzám közelesőt, s feltekerem. Forró mogyoróolajban kisütöm, lecsepegtetem, s az ázsiai boltokban kapható édes-chiliszósszal kínálom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése