2010. december 12., vasárnap

Mézeskalács


A barátnőm receptje szerint készítjük évek óta a mézeskalács tésztát, amivel a XII. kerületi mézeskalácssütő versenyen is indultunk. Eleinte csak a hagyományos fenyő, harang, csillag formával próbálkoztunk, majd egyik évben már a házikó készítésére is vállalkoztunk. Ez elnyerte a zsűri tetszését, a sikeren felbuzdulva következő évben már templommal rukkoltunk elő. Persze ehhez kellet az új technika is: az ablakos mézes. A forma kivágásába apróra tört saját készítésű- ételfestékkel zöldre, kékre, pirosra festett cukorkaramellt tettünk. Így alakítottuk ki az "ólomüveg" ablakokat. Hogy a színes ablakok jól mutassanak és a cukormáz se olvadjon meg ledes elemlámpával világítottuk meg a templom belsejét. :-) (hogy a cukormáz ne olvadjon meg)
Íme a recept, jó próbálkozást!
Mézeskalács recept
Szárazon összekeverünk:
75 dkg lisztet
2 evőkanál szódabikarbónát
10 szem porrá tört szegfűszeget
kevés őrölt fahéjat
30 dkg porcukor
Összedolgozunk:
4 tojást
5 dkg margarint
4 evőkanál mézet
A száraz és az összedolgozott hozzávalókat összekeverjük, kis cipót formálunk belőle és fél napra behűtjük.
3 mm vastagra nyújtjuk, formákat szaggatunk belőle. Tojásfehérjével és kevés belekevert tejföllel megkenjük. 5-10 perc alatt megsütjük.
Cukormázzal (1 habbá vert tojásfehérjébe 12 dkg porcukor keverve) díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése