2011. május 5., csütörtök

Tonkabab


Utóbbi időkben gyakori szereplője a különböző krémes, csokoládés édességeknek.
Dél-Amerikából származik Venezuela, Guyana, Brazília területén lévő "tonkafák" termésének a magja, napjainkban Afrikában Nigériában is termesztik. Sötétbarna-feketés színűek, bab alakúak és jellegzetesen fűszeres illatot bocsátanak ki. Szerecsendió vagy gyömbér reszelőn reszelve a forgácsát használjuk, mivel nagyon intenzív, kevés is elegendő. A karamellás-vanília, mandula íze miatt főként sütemények ízesítésére használják, de a vagányabbak a sós ételek megbolondításával is próbálkozhatnak.

A bab kumarint is tartalmaz, ami nagy mennyiségben májkárosító, véralvadásgátló, ezért a múlt században egy ideig tiltott volt. (Az USA-ban még a mai napig illegális!) A kumarin egy természetes aromaanyag, a legtöbb fűszernövényben megtalálható pl.: szerecsendió, levendula, ceyloni fahéj, cassia fahéj, szagos müge, stb..., mivel nem nagykanállal fogyasztjuk nem jelent veszélyt. A gasztronómián kívül a kozmetikában /luxusparfümök/, gyógyászatban /ödémák (vizenyők), trombózisok (vérrögök) kezelésére, véralvadási hajlam csökkentésére/ használják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése