2011. október 20., csütörtök

Újra ősz, újra gesztenye! -gesztenyepüré


A kőszegi családi kapcsolataim miatt ősszel, -a gesztenye szezonban- gyakran készítünk sült gesztenyét és "valódi" gesztenyepürét. A házi pürében biztos a 100% gesztenye, ám ez nem kevés, türelmes előkészítést igényel.

A frissen szedett gesztenyét először éles késsel megszabadítjuk a kemény, barna héjától, majd kuktában, vízzel elfedve 30 perc alatt puhára főzzük. Melegen tartva, gyorsan lehámozzuk az immár megpuhult, rózsaszínes-barna másod héjat.

A gesztenyeszemeket dió-darálón vagy krumplinyomóval törjük össze. 1 kg geszetnyéhez 20 dkg cukorból és 1,5 deci vízből főzzünk szirupot, amit a szobahőmérsékletű gesztenyemorzsával jól dolgozzuk el, s közben ízesítsük rummal, vagy rumaromával.
Tálalásnál egy kisebb tejszínhab"ágyra" krumplinyomóval halmozzunk a püréből, majd díszítsük habbal. Isteni lett! :-)
Ha marad, formázzuk téglatest alakúra, folpackba, alufóliába csomagolva fagyasszuk le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése