2012. március 22., csütörtök

Citromos-gyömbéres kuglóf


Születésnapomra kaptam a formát. Az NASA legújabb technológiájával készült gyönyörű kuglófformából minden különösebb erőlködés nélkül kicsúszik a fantasztikus, illatos sütemény. Egyből ki is próbáltam az alábbi recepttel. Azóta csökkentettem a fehérbors mennyiségét, mert az eredeti recept szerint egy kicsit erős volt.

2 evőkanál citromlé
2 teáskanál friss gyömbér, reszelve
2 evőkanál finomra reszelt citromhéj
25 dkg vaj
30 dkg cukor
3 tojás
40 dkg átszitált liszt
3/4 teáskanál szódabikarbóna
3/4 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
1 kávéskanál őrölt fehér bors
240 ml író
2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 2 dkg vaj ( forma kikenéséhez)
Citromos máz:
80 ml citromlé
12 dkg cukor
Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra.

Előkészítettem a kuglófformát. Egy kis tálban elvegyítjük a citromlevet, a reszelt gyömbért és a reszelt citromhéjat. Külön összekeverjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, és fehérborsot. Egy tálban közepes fokozaton kihabosítjuk a vajat a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Az alacsony sebességre kapcsolunk és váltakozva hozzáadjuk az írót, a lisztet. Végül beledolgozzuk a citromos-gyömbéres keveréket.

A kuglófsütőben szépen elegyengetjük és 45-50 percig (tűpróba) sütjük. Ha elkészült egy 10 percig pihentetjük, közben elkészítjük a mázat. A citromlevet és a cukrot egy kis serpenyőben a cukor feloldódásáig forraljuk. Majd a kész kuglófot bekenjük a mázzal. De el is hagyható, de az ízharmónia érdekében akkor egy kevés cirom-curddel kínáljuk.

4 megjegyzés:

  1. És hol lehet erre a formára szert tenni?

    VálaszTörlés
  2. Kookta... XIII. ker. Pozsonyi út 16.
    http://kookta.hu/webshop/product.php?id_product=539

    VálaszTörlés
  3. Most fedeztem fel a blogodat, nagyon tetszik! Meg is lepnélek rögtön egy díjjal, nézz be hozzám légyszíves! :)

    VálaszTörlés