2017. január 2., hétfő

Empanada chilenas de Eli



 Elit barátnőm fia révén ismertem meg. Spanyol tanulásom egyik ösztönzője, segítője. Sokat beszélgetünk családról, tájakról, ruhákról, ételekről kevert nyelven, ő spanyolul, én magyarul, ha végképp nem értjük egymást angolra váltotunk. Szerettünk volna kötetlenebb nyelvgyakorlást, meghívtam Elit karácsonyi sütit készíteni, ő pedig megismertetett a "csomagolt hús"-készítéssel, ahogy ők Chilében csinálják. Mint a legtöbb éteknél, egész Európában megtalálható a tésztába töltött hús, zöldség, stb. De ilyen formán talán leginkább a Latin-Amerikában készítik.

A tésztához hozzávalók (kb.30-32 db):
1 kg liszt
12,5 dkg libazsír
12,5 dkg vaj
2,5 dl tej
1 zacskó sütőpor
1 evőkanál só
1 tojássárgája
1 dl sör

A lisztet a sütőporral és a sóval jól összekeverjük, hozzáadjuk a tojássárgát. A zsírt a vajat és a tejet folyósra melegítjük, majd apránként beledolgozzuk a száraz hozzávalókhoz, kevés sörrel lazítva. Simára gyúrjuk, majd két cipót formázunk, amit legalább 1/2 órára hideg helyen pihentetünk. Ezalatt elkészítjük a tölteléket, illetve a salsát:

Hozzávalók a húsos töltelékhez (a tészta feléhez elég):
1/2 kg borjúhús 1,5x1,5 kockára vágva
2 közepes hagyma felaprítva
1 kávés kanál füstölt paprika
1 fél kkanál őrölt kömény
1 teás kanál cukor
só, bors
2-3 tojás keményre főzve, felszeletelve
zöld magozott olíva félbevágva
(a receptben a mazsola is szerepel, de ezt Eli elhagyta, s én sem ragaszkodtam hozzá)

Olívaolajon fedő alatt megpároljuk a hagymát, a kevés cukorral karamellizáljuk. Külön lábosban lepirítjuk a húst, paprikával, borssal két gerezd fokhagyma reszelékkel ízesítjük, lefedve pihentetjük, majd  a húsokat a hagymára szedjük, a húslét kevés liszt és víz keverékével sűrűsítjük, s végül összekeverjük az egészet.
175-180 fokra előmelegítjük a sütőt, 3 mm vastagra nyújtott tésztából müzlis tálka segítségével köröket szaggatunk, majd el kezdjük tölteni, mindegyik lap közepébe egy nagy adag hús kerül, amire egy szelet tojást és egy-egy félszem olivát helyezünk. A kör egyik felének szélét bekenjük a lazított fehérjével, légmentesen lezárjuk, jól megnyomkodva. Csavaros díszítő mozdulatokkal csinosítjuk a félkörívet. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, a tetejüket megkenjük a tojásfehérjével, valamint egy saslikpálca segítségével lyukat ütünk. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

A tálaláshoz salsát készítünk, minden alkotóelemét apróra kockázunk.
2-3 héjától megfosztott paradicsom,
1 kisebb hagyma,
1 piros kaliforniai paprika
1 hegyes erős paprika
1 csomag petrezselyem (aki szereti, fele koriander is lehet)
só, bors, olívaolaj
+1/2 citrom kicsavart leve.
A megmaradt tésztából másnap, vagy lefagyasztva később is készíthetünk, finom egytál ételt. A töltelék bármi lehet: csirkehús, sonka, sajt, vagy gomba, zöldségek vagy ricottás spenót. Jó próbálkozást!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése