2017. január 2., hétfő

Tojáslikőr


 Mindig fejtörést okozott, hogy a habcsók-készítés melléktermékeként megmaradt tojássárgájával mi legyen. A Pavlova-koszorúból megmaradt 6db, most épp nem vágytam rántottára, és a tengernyi süti mellett nem akartam egy újabbat készíteni (Néró süti) így a jól bevált likőrkészítés maradt.

Hozzávalók: 
500 ml 3,5 %-os tej 
250 ml habtejszín (35%-os) 
2 db vaníliarúd (vagy kettő kávéskanál paszta) 
100 g porcukor 
6 db tojássárgája 
250 ml rum - fehér (vagy vodka)
100 ml barna rum
150 g porcukor

 A tejet, a tejszínt, a félbevágott vaníliarudakkal, és a 10 dkg porcukorral felforraljuk, majd félretesszük. A tojások sárgáját habosra keverjük a másik adag porcukorral. A forró tejet vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgához keverjük. (Erre azért van szükség, hogy ne főljön meg a tojássárga, viszont a forró tejjel pasztörizáljuk a tojást, így nem nyersen fogyasztjuk.) Amikor kihűlt hozzá öntjük az alkoholokat. A vaníliarudakkal együtt leszűrve üvegekbe töltjük. Egy éjszakás érlelés-hűtés után fogyasztható, de ha tovább érleljük még finomabb...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése